Termékek Menü
Ön itt jár: Kezdőlap >

Fékek

Fékek

A gépkocsik átalakítása az egyszerűbb optikai tuning elemek használatát, illetve a komolyabb műszaki tartalmú fejlesztés is magában foglalhatja. A nagyobb módosítások összefüggésben vannak egymással, például nagyobb teljesítményű motor esetén a futóművet és a fékrendszert is érdemes átalakítani a kényes egyensúly megtartása miatt. A fékrendszer átalakítása érintheti a fékcsöveket, a féknyergeket, féktárcsákat és a rögzítő elemeket is.
A fékrendszer legegyszerűbb fejlesztési lehetősége, ha a féktárcsákat kimarjuk vagy kifúrjuk. Ezeket a hornyokat úgy alakítják ki, hogy a centrifugális erő hatására a szennyeződések kirepülnek a féktárcsa mélyedéseiből. A furatokat pedig úgy készítik el, hogy körbefordulásnál a furatok lefedjék a betét teljes súrlódó felületét, és így eltávolítsák a szennyeződéseket és a vizet. Kevésbé elterjedt a furatos kialakítás, mert a furatok feszültséggyűjtő helyeket képeznek a tárcsán és ezért repedések keletkezhetnek. De vannak olyan esetek is, főként versenyautóknál, ahol fokozott teljesítményelvárás miatt, ezt a két megoldást együttesen alkalmazzák.

Felfúrt gyári féktárcsa   Fúrt, mart féktárcsák a jobb fékhatás miatt.

Ha az általános féktárcsák fúrása is marása nem elégséges, akkor érdemes prémium kategóriás (performance) féktárcsákat venni. Az általunk forgalmazott DBA féktárcsáknak speciális hűtőborda kialakítása van, mely a jobb hűtési teljesítményen kívül a deformációval szembeni ellenállást is növeli. A tárcsán látható zöld, narancs és piros festékcsíkok 458, 550 és 630°C-nál színeződnek el, így ellenőrzésükkel megállapítható, hogy a féktárcsáknak mekkora volt a maximális hőmérséklete. Ezeknek a tárcsáknak maximális folyamatos üzemi hőmérsékletük igen magas 500°C, illetve rövid idejű hőterhelésnél elérhetik a 630°C-ot. Ilyen hőmérsékleteknél a hagyományos tárcsák deformálódnak és használhatatlanná válnak. Az egyedi T3-as hornyoknak köszönhetően a szennyeződések eltávolítása rendkívül hatékony ezeknél a tárcsáknál, miközben a speciális kiosztásnak köszönhetően nem alakul ki vibráció a fékek használata közben.

        DBA féktárcsa        DBA féktárcsák

A nagyobb teljesítményű féktárcsák használata mellett, határozottabb nyomáspont érhető el fémhálós fékcsövek alkalmazásával, mert a hagyományos fékcsövekhez képeset kevésbé tágulnak a fékezés során fellépő nagy nyomás (100-200 bar) hatására. Ezeknek a fékcsövek a belsejében teflon (PTFE) cső van, melynek kivallóak a hővel (260°C-ig) és a vegyi hatásokkal szembeni ellenállósága. A külső rozsdamentes fémháló biztosítja a hosszú élettartamat a különböző környezeti hatásokkal szemben és korlátozza a deformációt akár 760 bar esetén is.

Fékcsövek és fékerőszabályzó

Az egyedi féknyereg, futómű és féktárcsa alkalmazásánál szükség lehet kétrészes féktárcsák készítésére a geometriai kényszerek miatt. Ilyen esetekben érdemes a középső részt alumíniumból készíteni, mert így csökkenthető a futómű rugózatlan tömege. Kétrészes féktárcsáknak két csoportja van, az egyik a fix, a másik az úszóközepes féktárcsa, melyet nagyobb átmérőknél alkalmaznak. Erre azért van szükség, mert a különböző hőtágulási tényező miatt túlzottan nagy deformációk lépnének fel. A DBA féktárcsákból szintén van olyan kivitel, amikor a közeprész aluminiumból, a külső (rotor) rész pedig magas szén tartalmú ötvözött vasból (XG150) készül. Ezeknél a tárcsáknál pótalkatrészként a rotor rész külön is megvásárolható.

   Új féknyereg és fékbetét az erősebb fékért.   

Versenyautókba hidraulikus kéziféket is gyártunk, melyek kis erővel kezelhetőek. Tandem munkahengerrel kiegészített fékrendszer használata esetén beállítható az első és hátsó kerekekre jutó fékerő aránya. Ezekkel a megoldásokkal a versenyzés sokkal gyorsabb lehet, mert a fékrendszer a vezető stílusához igazítható.

Hidraulikus kézifék

A fékrendszer átalakításának további lehetősége a féknyereg és fékbetétek kicserélése. Az általunk forgalmazott Hawk fékbetétek szintén prémium (performance) kategóriájuak, ezen belül is megtalálható a erősebb utcai alkalmazáshoz fejlesztett betétektől az autóversenyeken használt fékbetéteken keresztül a speciális kerámia anyagó fékbetétekig többféle típus is. Ha a fékbetét lecserélése sem elégséges, akkor a féknyereg és a tárcsa nagyobbra cserélése hozhat megfelelő teljesítmény növekedést. Ilyen átalakításnál, figyelni kell arra, hogy a más típusú – általában nagyobb – féknyereg miatt egyedi tartókonzolt is kell terveztetni és gyártani.

   Autóra szerelt féknyereg

A fékrendszert érintő nagyobb átalakításokban is tudunk segítséget nyújtani. Vannak olyan esetek, hogy egy féknyereg helyet két féknyereg használatát igényelik. Ekkor a plusz kisebb nyereg a kézifék funkcióit látja el, mely mechanikusan rögzíti a gépjárművet.